Skip to content

‘Vigtigste i livet?’

Etisk overskrift, ja ‘I know’ – Men hvis etik havde en tid for sig selv, så ville december bestemt være det rette match! 

Jeg har ikke så meget og sige denne gang, har dog valgt at dele én artikel med jer – Og inden du tænker: “læse en artikel? siden hvornår er du blevet metroxpress?” Så lad øjene glide ned over siden og find ud af hvordan et syltetøjsglas kan får dig til at tænke over det vigtigste i livet…

 


 

Denne lærer delte sin livsfilosofi med sine elever i forsøget på at gøre dem klogere på, hvordan småting kan fjerne fokus fra de ting, der virkelig betyder noget i livet.

 

 

En mandlig skolelærer valgte en dag at skippe den almindelige undervisninge for at give sine elever en lektion om livet ved hjælp af et syltetøjsglas, golfkugler, småsten, sand og kaffe. 

Uden at sige noget stillede læreren en tomt syltetøjsglas foran eleverne og begyndt at fylde det med golfbolde. Da der ikke kunne være flere bolde i glasset, spurgte han klassen, om de var enige i, at det var fyldt. Det var eleverne enige i.

Men så begyndte læreren at hælde småsten ned mellem golfboldene og spurgte igen klassen, om de syntes, glasset var fuldt. Det gjorde de. Så fandt læreren en pose sand frem, som han hældte ned mellem boldene og stenene. Igen mente klassen klassen, at glasset var fyldt.

Bagefter tog læreren to kopper kaffe og hældte i glasset, således at alle hulrum forsvandt. Imens grinede eleverne, hvortil læreren sagde:

– Forestil jer, at dette glas repræsenterer jeres liv. Golfboldene er de vigtige ting: familie, veninder, børn, et godt helbred, venner og fritidsinteresser. Simple ting, som hvis alt andet forsvandt, ville de stadig give dig et lykkeligt liv. De småsten er andre ting af betydning: job, hus og din bil. Sandet repræsenterer alle andre gøremål.

Efter en lille pause tilføjede læreren:

– Hvis du sætter sandet ned i glasset først, er der ikke plads til hverken småsten eller golfboldene. Det samme gælder for livet i almindelighed. Hvis du bruger al tid og energi på de små ubetydelige ting, bliver der aldrig plads til de ting, der er vigtige. Derfor skal du være opmærksom de ting, der er vigtige for din lykke: lege med børnene, tag vare på dit helbred, inviter dine kære ud på middag og brug tid på din hobby. For der vil altid være tid til at gøre huset rent. Prioritere golfbolde, resten er bare sand.

Da en elev spurgte, hvad kaffen repræsenterede, smilede læreren og svarede:

– Det er blot for at vise, at uanset hvor travlt livet kan være, er der altid plads til en kop kaffe med en ven.

Livet_foto


 


Hvad tænker du nu?

Daniel Najafi

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *